שלום לקוראים, שמי עובד, ויחד עם אשתי ושלושת ילדי, אנחנו מטיילים מזה כחצי שנה במזרח ובעיקר בהודו. סדרת הכתבות שאני משתף התחילה כבלוג, שנועד עבורנו לתיעוד הטיול וכן לטובת עדכון המשפחה והחברים בחוויות ובמקומות אליהם הגענו.
אשמח לשתף אתכם הפעם על החוויה שלנו מדרמסאלה, הודו.
למשפחה המחפשת נחיתה רכה בהודו, דרמסאלה (Dharamshala) היא אופציה מעולה – מקום רגוע ונינוח טובל בטבע ירוק, עם מגוון רחב של אפשרויות לינה, אוכל ופעילויות לגדולים ולקטנים.
כשמדברים על דרמסאלה, מתכוונים בד״כ לשלושה כפרים באיזור ולא לעיר עצמה, שהיא גדולה ועמוסה ובעלת מעט מאוד עניין לתיירים. שלושת הכפרים הם דרמקוט – Dharamkot (צפו במפה), באגסו – Bhagsu (צפו במפה) ומקלוד-גאנג׳ -McLeod-Gang (צפו במפה).
דרמקוט ובאגסו צמודות, ובהן מתרכזים רוב התיירים, ומקלוד הינו כפר טיבטי מעניין, שכדאי מאוד לבקר בו, אך פחות מומלץ לישון בו. הוא נמצא במרחק 5 דקות ריקשה או 20 דקות הליכה מהקצה הדרומי של באגסו תחתית.
אנחנו הגענו להודו בתחילת אוגוסט. נחתנו בדלהי ומיד תפסנו טיסת המשך לאמריטסאר. למי שנוחת בדלהי, הדרך המהירה ביותר להגיע לדרמסאלה, היא טיסה של כשעתיים לשדה״ת קאנגרה – קוד שדה התעופה DHM (Kangra) הנמצא מרחק שעת נסיעה מהעיר. אבל, בעונת המונסון, טיסות רבות מתבטלות בשל תנאי מזג האוויר. אנחנו לא רצינו לקחת סיכון ולכן בחרנו לטוס לאמריטסאר, טיסה של כשעה, ומשם לקחנו מונית לדרמסאלה.
באמריטסאר יש מספר מוקדי עניין מיוחדים:
מקדש הזהב (Harmandir Sahib)
היפהפה, שמכיל גם את חדר האוכל הגדול ביותר בעולם, המשרת אלפי סועדים בכל יום. הוא פתוח 24 שעות ביממה, ומציע אוכל הודי בחינם לכל המבקרים.
גבול ואגה (Wagah Border)
גבול הודו פקיסטאן, שנמצא במרחק 28 ק״מ מהעיר, ובו בכל ערב מתקיים טקס צבעוני ומרשים של נעילת הגבול, כאשר אלפי צופים יושבים על הטריבונות ומריעים.
באמריטסאר ישנו במלון הולידיי-אין המצויין (נחיתה רכה, אמרנו?!?!) והזמנו מראש מונית שתקח אותנו לדרמסאלה, הנסיעה אורכת כ-5 שעות. כאשר יוצאים את מדינת פונג׳אב (Punjab), בה נמצאת אמריטסאר ונכנסים למדינת הימאצ׳ל פראדש (Himachal Pradesh), הנוף משתנה והאדמה המישורית מתחלפת בהרי ההימלאיה המדהימים, הדרך נעשית פחות חלקה ומתחילים לחוש את הטלטלות והקפיצות. גם מזג האוויר משתנה והחום הגדול מתחלף באוויר קריר וצלול.
כאמור, בסביבתה של דרמסאלה ישנם מספר כפרים. דרמקוט ובאגסו נמצאות על מדרון הר ובשתיהן יש חלוקה למרכז הכפר ולאיזור העילי (Upper Dharamkot, Upper Bhagsu), כאשר האיזור העילי בשני הכפרים נעים יותר, צפוף פחות, ובעיני מתאים יותר ללינת משפחות.
האיזור העילי משמעו גם יותר הליכה וגיחות למרכזי הכפרים לטובת מסעדות, סדנאות, כביסה, סוכני נסיעות והמרות כספים. כך שאם יש קושי בטיפוס תכוף במעלה הגבעה ויש רצון לשהות במרכז העניינים, דרמקוט עצמה היא מקום כיפי ומלא עניין. אין בה כניסה לרכבים ואת הכפר חוצה שביל אחד מרכזי שניתן לעבור את כולו בפחות מ-10 דקות הליכה קלילה. לאורכו תמצאו שלל מסעדות מצוינות שמגישות אוכל הודי, ישראלי ומערבי, חנויות בגדים, תכשיטים וכלי נגינה, וסוכנויות נסיעות שישמחו לעזור לכם בתכנון טיולים, הזמנת מונית והמרת כספים.
באגסו חביבה גם היא, גם בה יש לא מעט מסעדות וחנויות לאורך הכביש, שעשוי להיות רועש בשל הנטייה של ההודים לעשות שימוש נרחב בצופר.
שני הכפרים מציעים אפשרויות רבות לסדנאות ולפעילויות לגדולים ולקטנים:
- צורפות ניתן לעצב תכשיט יחד עם בעל המקצוע, לבחור את המתכת והאבנים וליצור את התכשיט בהדרכתו.
- מוזיקה לימודי נגינה על גיטרה, תוף, מפוחית, חליל, סיטאר ועוד
- ציור ורישום במגוון סגנונות.
- מקרמה – הכנת תכשיט או קישוט לתלייה.
- קרמיקה – פיסול בקרמיקה ועבודה באובניים.
וגם גילוף בעץ, בישול, שיעורי יוגה, מסאז׳ וכו׳. כדאי לבחור את הסדנאות בהתאם להמלצות של מטיילים שכבר התנסו בהן. אם אתם מעוניינים בתרגולי מדיטציה או ריטריטים, אני ממליץ על מרכז טושיטה (Tushita), שנמצא במרחק של כמה דקות הליכה מדרמקוט, ליד תחנת המוניות.
מקום יפה ושליו, שמציע סדנאות ותרגולים, חלקם בחינם. רק היזהרו מהקופים השובבים, שעלולים לחטוף מכם חפצים… ליד תחנת המוניות, יש גם חנות ירקות ופירות, שמציעה אננס, קוקוס, גויאבה, בננות ועוד.
מה עוד מומלץ לעשות בסביבת דרמסאלה
מעבר לסדנאות, יש עוד הרבה מה לעשות ולראות בסביבה:
מקלוד-גאנג׳ ומקדש הדלאי לאמה
אל מקלוד-גאנג׳ הגענו מספר פעמים (בהליכה מבאגסו, או בריקשה מדרמקוט). העיר קטנה, צפופה ורועשת, אך מלאת קסם ואופי. יש בה המון חנויות, מסעדות ושוק אומנות שבקצהו נמצא מקדש הדלאי לאמה – המנזר ומקום מושבו בגלות של הדלאי לאמה. מבנה לא מרשים, במתחם שמזכיר בסיס צבאי מתקופת המנדט. אבל, כשנכנסים למקדש הקטן יש תחושה מיוחדת שקשה להסביר. אנרגיות חיוביות חזקות מאוד.
בנוסף, מעניין מאוד לצפות בנזירים שבחצר, אשר מתרגלים ומשננים את עקרונות הבודהיזם בינם לבין עצמם, ובסוף כל ארגומנט הם מוחאים כף, לציין את העברת רשות הדיבור לאחר.
נורבולינגקה
מרכז לשימור התרבות והאומנויות הטיבטיות
בעיר דרמסאלה, הנמצאת מרחק 45 דקות מדרמקוט (1,700 רופי עבור מונית הלוך ושוב, כ-75 ש״ח) , נמצא המרכז לשימור אומנויות ותרבות טיבטיות – הנורבולינגקה. המרכז עצמו יפהפה, עם מבנים וגנים, מוזיאון קטן, בתי מלאכה וסדנאות. ניתן לצפות באמנים בזמן הכנת עבודות העץ, הציור והכתיבה, וכן לראות ולרכוש את התוצרים הסופיים בחנות המוזיאון. כניסה עולה 110 רופי לאדם (כ-5 ש״ח). לעיר דרמסאלה ניתן גם להגיע באמצעות רכבל ממקלוד וכך גם להינות מהנוף של הכפרים והעיר ממעוף הציפור. המחיר לכרטיס לרכבל הוא 450 רופי לנוסע לכיוון (כ-20 ש״ח).
גאלו טמפל
ביום נאה, טיפסנו במעלה המדרגות היוצאות מהגסטהאוס שלנו (ב- Upper Dharamkot), אל הכפר שמעלינו. בדרך פגשנו רועי צאן ואת אנשי הכפר שקוצרים עשב, מעמיסים על גבם ולוקחים כדי להאכיל את הפרה (היחידה) שבחצר ביתם. ככל שעלינו יותר גבוה, נגלה בפנינו נוף מרהיב של העמק. עברנו דרך יער וכשיצאנו מצידו השני אל מקדש גאלו (Galu Temple), התגלה בפנינו עמק נוסף, ירוק ורחב, מנוקד בכפרים קטנים, בהם בתים צבעוניים מפוזרים בין טראסות.
בהמשך המסלול, עצרנו ב- Sunset Cafe – צריף קטן על צלע ההר, המשקיף אל העמק. ישבנו שם ואכלנו פיצות טעימות ושתינו קפה מעולה. ניתן להמשיך עוד כחצי שעה ולהגיע למפלי גאלו. המסלול כולו דורש כחצי יום ולמעט העלייה הראשונית במעלה ההר, הוא קליל יחסית.
מפלי באגסו
בקצה התחתון של באגסו, אחרי השוק יש כניסה לבריכות מים טבעיות, בהם רוחצים מקומיים וכן תיירים. משם מתחיל מסלול מוסדר העולה לאורך נהר ומפלים. המפלים גבוהים ומרשימים, בקצה העליון הם גבוהים וגועשים ומשפריצים מים גם כשעומדים מרחק כמה מטרים מהם. לאורך המסלול ישנם קיוסקים המציעים שתיה וחטיפים.
מתי לבקר בדרמסאלה
האביב והסתיו הן העונות המומלצות ביותר לבקר באזור דרמסאלה. באפריל-מאי הטבע בשיא פריחתו והטמפרטורות נוחות. בספטמבר-אוקטובר האוויר מתבהר והנופים מרהיבים. בחורף (נובמבר-פברואר) הטמפרטורות נמוכות ולרוב יורד שלג.
אנחנו הגענו לדרמסאלה במהלך חודש אוגוסט, עונת המונסון. הטמפרטורות נוחות, ורוב הזמן היה ממש נעים, אבל הגשמים הרבים הקשו עלינו. היום יכול להתחיל יפה ואז עננים ״נשפכים״ לתוך העמק ומתחילים גשמים כבדים מאוד.
ניצלנו את ההפוגות לטובת טיולים רגליים ובזמן המבול שהינו במסעדות או במלון והשתתפנו בסדנאות. לא תמיד זה הצליח ולפעמים מצאנו את עצמנו רטובים לגמרי. בנוסף, יש את עניין הרטיבות – הבגדים, הנעליים וכל הציוד האישי מתקשים מאוד להתייבש בשל הלחות הרבה. יש לשים לב שלא נוצר טחב במזוודות ובתיקים. אבל גם יש יתרונות לגשם – היו לנו כמה לילות של לאחר יום גשום, שבהם השמיים היו צחים וריקים מעננים, עלינו על גג המלון שלנו וצפינו בכוכבים – מעולם לא ראינו כל כך הרבה כוכבים בשמיים, ואפילו ניתן היה לראות את שביל החלב.
המלצות ללינה בדרמסאלה והסביבה
אנחנו לנו במקום שנקרא The Unmad – Dharamkot – גסטהאוס נעים, מבודד, עם נופים מרהיבים להרים והעמקים. הבעלים, קרישנה ופרהאנה חמודים ומוכנים לסייע בכל בקשה וכך גם אנשי הצוות המצומצם שהפכו לחברי המשפחה והילדים.
יש מבחר חדרים מרווחים ונקיים, בהתאם לצורך וישנה מסעדה קטנה וטובה עם אוכל הודי ומערבי.
כתובת המלון: Dharamkot Studio Road, 176219
- לפי בוקינג The Unmad מקבל ציון 9.3 מעולה.
- בכל יחידה יש חדר מקלחת פרטי.
- המלון מצא 19 ק"מ משדה התעופה קנגרה.
- לתמונות נוספות של המלון, לחצו.
- קרדיט לתמונות Booking.com
המלצה נוספת למלון היא:
מלון נומדיק אין – Nomadic Inn
מלון נומדיק ממוקם ב- Upper Bhagsu, ומציע מגוון חדרים גדולים ונקיים, מרפסת גדולה המשקיפה על הנוף, ומסעדה טובה. בעונת השיא, מומלץ להזמין חדרים מראש.
כתובת המלון: Bhagsunag, Ward No. 2 Bhagsunag Tehsil , 176219
- לפי בוקינג Nomadic Inn מקבל ציון 9.4 מעולה.
- בכל חדר יש חדר מקלחת פרטי וקליטת WIFI.
- המלון מצא 19 ק"מ משדה התעופה קנגרה.
- לתמונות נוספות של המלון, לחצו.
- קרדיט לתמונות Booking.com
זו הייתה החוויה המשפחתית שלנו בדרמסאלה מקווה שנהנתם! מוזמנים להמשיך לעקוב אחר הכתבות הנוספות שלי.